Overweegt u om uw vinyl collectie te verkopen? Dan bent u niet de enige. Veel LP-verzamelaars komen op een punt waarop ze hun collectie willen inkrimpen, verhuizen naar een kleinere woning, of simpelweg ruimte willen maken voor nieuwe aanwinsten. Maar wat bepaalt nu eigenlijk de waarde van oude grammofoonplaten? En welke factoren zorgen ervoor dat sommige collecties veel meer opbrengen dan andere?
Als ervaren inkoper en taxateur van vinylcollecties bij Vinyl24, zie ik dagelijks de verschillen in waarde tussen collecties. Sommige verzamelaars zijn aangenaam verrast door wat hun platen opbrengen, anderen zijn teleurgesteld omdat hun "klassiekers" minder waard blijken dan verwacht. In dit artikel deel ik mijn ervaring over wat vinyl verkopen succesvol maakt.
Een van de grootste misvattingen bij vinyl verkopen is dat platen van wereldberoemde artiesten automatisch veel geld waard zijn. "Ik heb alle Beatles albums," hoor ik vaak, "dat moet toch een fortuin waard zijn?" Helaas is het tegendeel waar.
Juist omdat The Beatles, Rolling Stones, Bob Dylan en Elvis Presley zulke enorme successen waren, hebben ze tientallen miljoenen LP's verkocht. Deze platen zijn dus allesbehalve zeldzaam. De generatie die deze albums kocht tussen 1963 en 1985 is nu aan het opruimen of verkleinen, waardoor de markt overspoeld wordt met hetzelfde aanbod.
Waar Beatles en Stones LP's acht jaar geleden nog gemiddeld 25 euro opbrachten, is dat nu gedaald tot ongeveer 10-15 euro voor de meeste titels. Bob Dylan doet het nog slechter en staat gemiddeld voor 10 euro in de platenbakken en wordt dan vaak nog steeds niet verkocht. The times they are a-changin', inderdaad.
Bij vinyl verkopen merk ik dat bepaalde muziekgenres structureel minder interesse wekken:
Klassieke muziek heeft een zeer beperkte doelgroep onder vinylverzamelaars. Nederlandstalige muziek doet het eveneens slecht, evenals instrumentale muziek, country & western en schlager. Compilatie-LP's zijn al helemaal lastig aan de man te brengen - verzamelaars willen originele albums van artiesten, geen samengestelde collecties.
Hoewel het niets zegt over de muzikale kwaliteit, zijn er artiesten waarvan de LP's vrijwel onverkoopbaar zijn geworden:
James Last (Ook wel James OverLast genoemd), Mantovani, Bert Kaempfert, Nana Mouskouri, Neil Diamond, John Denver, Louis Armstrong, BZN, The Cats, Demis Roussos, Alle 13 goed (compilatie lps) ook alle 13 fout genoemd
, Georg Zamfir, Wim Kan, Iwan Rebroff, Herman van Veen, Heino, Buck Owens, Glenn Miller, Los Paraguayos, Freek de Jonge, en Jim Reeves.
Deze artiesten hadden hun tijd, maar de huidige vinylmarkt heeft andere voorkeuren.
De waarde van oude grammofoonplaten wordt net zoals bij een tweedehands auto bepaald door de totale conditie. U zou ook geen auto kopen die vol deuken zit, ook al draait de motor perfect. Omgekeerd koopt niemand een auto met perfecte lak maar een kapotte motor.
Bij vinyl geldt hetzelfde principe: zowel de hoes als de plaat moeten in nette staat zijn. Een enkel haarlijnkrasje dat niet hoorbaar is, vormt geen probleem. Maar krasjes die u kunt voelen, zult u ook altijd horen - dat is een absolute no-go voor kopers.
Hoezen met hier en daar een klein plekje of deukje zijn acceptabel, zeker bij LP's uit de jaren '60 en '70. Maar hoezen met opengescheurde ruggen (vaak het werk van een te enthousiaste kat) zijn desastreus voor de restwaarde. Hoezen die langs alle kanten sleets zijn, maken een LP vrijwel oninteressant voor doorverkoop.
Een veel onderschat probleem bij vinyl verkopen is geur. LP-collecties die jaren in vochtige kelders of garages hebben gestaan, ontwikkelen een muffe geur die er niet meer uit te krijgen is. Dit zorgt voor een enorme waardedaling.
Hetzelfde geldt voor collecties uit rokersgezinnen. In de jaren '70 en '80 rookte een groot deel van Nederland, en een LP die naar nicotine rook werd toen niet als bezwaarlijk ervaren. De halve bevolking rookte immers, en het ging vooral om de muziek!
Tegenwoordig rookt nog maar een klein deel van de bevolking. De huidige vinylverzamelaar ziet de LP veel meer als verzamelobject, waarbij verpakking, artwork en bonusitems bijna net zo belangrijk zijn als de muziek zelf. In deze nieuwe "vinylbeleving" past de geur van nicotine of vocht totaal niet.
"Welke platen zijn veel geld waard?" is de vraag die ik het vaakst krijg. Helaas is daar geen eenduidig antwoord op te geven. Vinyl verkopen draait volledig om vraag en aanbod.
Een punksingle uit 1978 waarvan er maar 500 exemplaren zijn geperst, kan zomaar 500 tot 1000 euro waard zijn. Voor de meeste mensen is die muziek waarschijnlijk moeilijk verteerbaar, sommigen vinden het zelfs "niet om aan te horen". Toch zijn zulke zeldzame items veel kostbaarder dan melodieuze hits uit de jaren '60-'80, simpelweg omdat er zo weinig exemplaren van over zijn.
Die bekende hits daarentegen brengen doorgaans slechts 50 cent tot 5 euro op - met natuurlijk altijd uitzonderingen.
Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen. Een bijzondere LP-collectie of een zeldzame LP in matige staat kan nog steeds een flink bedrag vertegenwoordigen. Het gaat dan om persingen met fouten, teruggetrokken hoezen, of albums van artiesten die plots weer populair worden.
Ook 78-toerenplaten (bakeliet) hebben over het algemeen nauwelijks waarde en zijn nagenoeg onverkoopbaar, tenzij het om zeer specifieke, zeldzame exemplaren gaat.
De huidige generatie vinylkopers koopt tweedehands LP's minder makkelijk als de hoezen wat sleets zijn. De LP mag vintage zijn, maar dat mag er eigenlijk niet aan te zien zijn! Deze andere waardering zorgt ervoor dat steeds meer mensen nieuw vinyl kopen en het "lastigere" tweedehands vinyl overslaan.
Dit betekent dat bij vinyl verkopen de lat steeds hoger komt te liggen wat betreft conditie en presentatie.
Bij Vinyl24 begrijpen wij dat een LP-collectie vaak een grote waarde voor u kan hebben. Het kan jaren duren om een mooie verzameling op te bouwen, of de collectie heeft emotionele waarde omdat deze van een dierbare is geweest. Het verkopen ervan kan een grote beslissing zijn. Wij nemen deze verantwoordelijkheid serieus en bieden een transparante, snelle en professionele service.
Heeft u na het lezen van dit artikel het gevoel dat uw LP-collectie interessant kan zijn voor doorverkoop? De waarde van oude grammofoonplaten hangt af van veel factoren: genre, artiest, conditie, zeldzaamheid en actuele marktvraag.
Een professionele taxatie geeft u duidelijkheid over wat uw collectie waard is. Zo voorkomt u teleurstellingen en kunt u realistische verwachtingen hebben bij het vinyl verkopen.
Wilt u weten wat uw LP-collectie waard is? Neem contact op met Vinyl24 voor een vrijblijvende taxatie van uw volledige collectie.
Stuur mij, Jean-Paul Simon, een bericht en ik doe u een persoonlijk en vrijblijvend aanbod.
Contact
Openingstijden Platenwinkel
Maandag gesloten
Dinsdag t/m Zondag van 12.00 - 17.00
Zaterdag van 11.00 - 17.00
Vinyl24
Oudegracht 314
3511PK Utrecht
Volg ons ook op: